Действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от

...
Действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от
Коментари Харесай

Антони Тренчен от Nexo: Ще предявим иск за 1 млрд. долара към България

" Действията на българските управляващи са неуместни, непотребни и голяма част от тях - противозаконни. Ние ще отговорим по подобаващия начин на това ".

Това разгласи основателят на " Nexo " Антоний Тренчев в изявление в неделя за Нова тв като акцентира, че компанията ще предяви иск за 1 милиарда $ като ще се посочи дали към българската прокуратура или към българската страна. Това той повтори и по-късно пред бТВ.

Той отхвърли изказванията, че компанията му финансира терористи и още веднъж ги дефинира като “абсурдни ”. “Истината е, че единственото, което сме видели след акцията, са два хвърчащи листа със общоприет текст. Това е, което е показано и на сътрудниците ни, арестувани за малко в София ”, сподели той. 

Акцията в българските офиси на Nexo беше на12 януари, като на четирима души бяха повдигнати обвинявания за присъединяване в проведена незаконна група за пране на пари, данъчни измами, компютърни закононарушения и осъществяване на банкова активност без лиценз.

По думите му формалните обвинявания - неговото и на Коста Кънчев (другият създател на компанията), към момента не са връчени. 

Тренчев сподели, че се включва от вкъщи си, само че отхвърли да посочи в коя страна се намира, единствено добави, че от дълго време не живее в България. Пред Българска национална телевизия през вчерашния ден основният прокурор Иван Гешев разгласи, че Тренчев и Кънчев ще бъдат дадени за търсене от Интерпол.

Тренчев съобщи изрично, че не познава Махмуд Мохамед, който е в забранителния лист на търсени лица на израелските служби.

“Освен това, той не е бил клиент на " Nexo ”, посочи той, опровергавайки формалната теза на прокуратурата. 

“Ние като институция следим всички входящи и изходящи транзакции на нашата платформа в действително време ”, изясни Тренчев. Той посочи, че това е сертифицирана стратегия, с която се следи дали паричните потоци са чисти, или не.   “Това е допустимо единствено при блокчейн технологиите и криптовалутите ”, разясни Тренчев.  " Това води даже до недоволства от клиентите за многото инспекции. Имаме 30 индивида екип, плюс програмен продукт за надзор, който се употребява от Централно разузнавателно управление на САЩ, ФБР и така нататък ", сподели още той.

Съоснователят на " Нексо " изрично съобщи, че платформата на компанията не е употребена за прекачване на съветски активи (друго от обвиняванията на прокуратурата), тъй като с началото на войната в Украйна са направени нужните ограничавания и рестрикции на клиентите. " Криптовалутите са неуместен инструмент за сходна активност, тъй като има обществен указател за тях ", сподели още той. След което добави, че можело да има подозрения за геополитическата ориентировка на създателите на компанията - оттова били дарили 2 млн. лева на жертвите на съветската експанзия. 

Според него подбудите на българската прокуратура са политически.

“Беше комфортен миг звучно да се ударят партии като Политическа партия и Демократична България и да се саботира третият мандат ”, счита той. 

По думите му той е знаел за някои от даренията към “Да, България ”, направени от негови чиновници, “но не съм изследвал и не съм се вмешателства по никакъв мотив в тяхното решение да изразят гражданските си позиции ”, сподели още той. Компанията има 600 чиновници.

" Те получават високи хонорари и са решили да дарят на който са решили. Не ги проследявам. Имаме 600 индивида във компанията. Въпросът е на техен усет, преценка на кого ще дарят пари ", сподели Тренчев пред бТВ  във връзка на даренията от 15 чиновници на " Nexo ". През седмицата се разбра, че те са дарили на " Да, България "  общо 199 999 лева през 2021 година и 199 993 лв. през предходната година. Това е 10,52% от всички привлечени средства за акциите на партията през тези две години

Тренчев удостовери, че се познава със съпредседателя на Демократична България - Христо Иванов. “Познавам Христо Иванов. Аз съм бил част от обществения живот в България преди години. Но не виждам по какъв начин това е съответстващо. Ние сме една шепа хора в България ”, разяснява Тренчев.

Той е безапелационен - двамата не са разговаряли за дарения. “Не знам по какъв начин по-ясно да го кажа. Ние сме световна компания, която не предлага услугите си в България, която съумява без обществени средства, европейски фондове, публични поръчки и политически чадър ”, безапелационен е той. 

Тренчев отхвърли думите на Бойко Борисов, че “това е метод да се заобиколят разпоредбите ”. 

“Трогателно, в действителност прочувствено. Това идва от човек, за който знаете какви подозрения има в обществото. Това е явен знак към проспериращия и преуспяващ IT бранш в България ”, сподели още той.

  " Много сбъркаха с кого се захванаха. Имаме интелектуален потенциал, който ще смаже целия мозъчен концерн на българската прокуратура. Най-малко Гешев ще влезе в глобите " Магнитски ". В коя галактика може Гешев да вземе данни, които Съединени американски щати не могат. Какво ще ни проверяват. Първо няма нищо, второ нямат потенциал, разгласи той по бТВ. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР